Bio


Foto: ©Abdelkader Benali

 

Kees Wennekendonk
Multi-disciplinair kunstenaar te Utrecht

(Rotterdam, 1957) tekent portretten, fotografeert, ontwerpt & maakt, musiceert, en organiseert culturele evenementen.

Exposeerde van oktober 2019 tot juli 2020 5 portretten in opdracht van, en aangekocht door het Centraal Museum Utrecht, te weten Gerrit Rietveld, Pyke Koch, Peter Vos, Dick Bruna en Joop Moesman. 'De Grote Vijf'.

Recent:

Momenteel maakt "Ze verschijning van Zeynep" onderdeel uit van de tentoonstelling De Gezonde Stad in het Centraal Museum Utrecht.


Foto: Gerrit Vos


- Vijf portretten in opdracht Centraal Museum Utrecht. Expo 6 aldaar, vanaf 14 oktober 2019 - 12 juli 2020

- Getekende staatsieportretten voor Gemeente Utrecht en het Ministerie voor Binnenlandse Zaken.
- Exposities - 2017 Centraal Museum van foto's, tekeningen en ontwerpen - 2018 Foto-expositie in Stadsschouwburg Utrecht
- Foto's tentoonstelling 'Gras' in Museum IJsselstein -
- Langdurige tentoonstelling 7 foto's Stadslicht in het Stadskantoor Utrecht, 3e en 6e etage.Omgekeerde bio

 

 

 

-2020-

Expositie 'De Grote 'Vijf'
Pyke Koch, Gerrit Rietveld, Dick Bruna, Peter Vos, Joop Moesman
Getekend in opdracht van en aangekocht door Centraal Museum Utrecht.
Tot oktober 2019-12 juli 2020

-2018-

Fotoexpositie Stadsschouwburg Utrecht
Postuum portret voor Hertoghs Advocaten, Breda.

***

- 2017 -


   


Op uitnodiging van directeur Edwin Jacobs was er van 17 maart - 28 mei 2017 een expositie met een overzicht van het werk
van Kees Wennekendonk in het Centraal Museum Utrecht. Foto's, portretten en ontwerpen.
Deze tentoonstelling trok internationale aandacht.
De Verschijning van Zeynep werd aangekocht door het museum.
Lees hier meer daarover...
ADHD-Centraal koopt 29 foto's voor in hun nieuwe Utrechtse vestiging.

***

- 2016 -

mathilde brugman danst

Tentoonstelling 'Gras' in Museum IJsselstein.
7 grote fotowerken uit de serie Stadslicht in
het nieuwe Stadskantoor in Utrecht.

Master of Ceremonies bij openingen tentoonstellingen bij Workshop of Wonders in Utrecht,
interviews met exposanten.
Met medewerking van danseres Mathilde Brugman, Vincent Bijlo, Ingmar Heytze,
Leine en vele anderen.

In opdracht van de Rekenkamer Amsterdam wordt een Workshop Taal ontwikkeld.

***

- 2015 -

Gerd Leers    Liesbeth Spies

Ontvangst van opdracht voor de komende decennia van het Ministerie van Binnenlandse Zaken
voor het vervaardigen van getekende staatsieportretten van afzwaaiende ministers,
te beginnen met Gerd Leers en Liesbeth Spies.

***

- 2014 -

aleid wolfsen door kees wennekendonk thumbnail kees wennekendonk portrettekeningentekeningen Aleid Wolfsen

In 2014 geeft de gemeente Utrecht opdracht tot de vervaardiging van het staatsieportret van oud-burgemeester Aleid Wolfsen.
Hangt nu aan de Wall of Fame in het (oude) Utrechtse Stadhuis.

***

 

Er wordt naast het werk gelopen door de stad, en gefietst langs de rivieren.
Van de foto's die hier gemaakt worden, onder de namen Stadslicht en Fotografietsen,
is een doorlopende kleine expositie te zien in Orloff aan de Kade,
en diverse etalage-exposities langs de Oudegracht in Utrecht.
Tomlow Advocaten koopt in 2014-2016 voor hun nieuwe pand 40 foto's Stadslicht aan.

***

- 2012 -

bertolf door kees wennekendonk thumb bertolf door kees wennekendonk

In mei 2012 worden 65 tekeningen van markante utrechters, die eerder in het Utrechts Nieuwsblad en het maandblad ZIN waren verschenen door het Utrechts archief aangemerkt als Utrechts cultureel erfgoed. Met behulp van crowdsourcing worden deze aangekocht.
Tekent het coverportret van de LP van de gelijknamige artiets 'Bertolf'.

***

2007-heden Liedjes worden opgenomen, tekeningen gemaakt en geexposeerd, houten en buffelhoornen brillen gemaakt, teksten geschreven, pindaconcerten en kunstdiners georganiseerd.

***

- 2007 -


Wennekendonk maakte in 2006-2007 een interviewserie "was getekend" voor het maandblad ZIN, met interviews vanuit het perspectief van de tekenaar, inclusief het portret. De eerste aflevering was met Dick Bruna, 17 maart, daarna volgden o.a. Kristien Hemmerechts, Vincent Bijlo, Ingmar Heytze, Sylvia Borren, Hans Kahn, Bill van Dijk, Bart Römer, Gert Jan Dröge, Karin Bloemen, Willeke van Ammelrooij.

***

Kees trad oa op tijdens de museumnacht in Utrecht, voor het "Gala van de Dood" in Tivoli, 'Zuiderzinnen', Antwerpen, 'Las Palabras', 'De Nachten' en 'Weerwoord' in Paradiso en de Balie in Amsterdam, Dichters in de Prinsentuin in Groningen.
Zijn gedicht 'Claus' epitaaf' verscheen in de bloemlezing 'In memoriam Prins Claus' van uitgeverij Passage, Groningen, het gedicht: "Hoek van Inval" in het literaire wandelingboekje: "Poëtisch Utrecht, een wandeling in gedichten". Verder verschenen er gedichten in een bundel voor de Dalai Lama: De blauwe Boeddha, de Volkskrant en in lesboeken voor de HBO-opleidingen.
Deze, en meer teksten kunt u vinden op de tekst en MP3 pagina van deze site.

***

- 2004 -

Voor de Utrechtse jazzmusicus Alan Laurilard en het SJU jazz-podium ontwikkelt Kees is 2004 het concept " W o r d S c a p e ", waarin dichters in live uitgevoerde soundscapes hun gedichten kunnen presenteren. Dit vindt in eerste instantie met als premiere maart 2004, regelmatig in het SJU-jazzpodium plaats en op festival Mooie Woorden, en sinds december 2005 in de SugarFactory, de Balie en Paradiso in Amsterdam en andere locaties in Nederland en Belgie. Tientallen dichters van naam als Joost Zwagerman, Ruben van Gogh, Ilja Leonard Pfeiffer, Tsead Bruinja, Al Galidi, Simon Vinkenoog, Ingmar Heytze, Vrouwkje Tuinman, F. Starik, traden op in W o r d S c a p e .

***

- 2003 -Zomer 2003 zet Kees zich aan de waterkant met 'bic'-ballpoint en bloknoot om op de vroege zondag de ochtendmist van zich af te tekenen. Deze bezigheid bevalt hem wel weer zo, dat hij besluit de tekeningen, samen met eerdere, op zijn website te zetten. Dit komt onder ogen van de hoofdredacteur cultuur van het Utrechts Nieuwsblad, hetgeen via een proefportret van Sjarel Ex resulteerde in een wekelijkse portretbijdrage.
Het UN is ondertussen opgegaan in het AD, en Kees' tekeningen gaan vanaf maart 2006 met eigen interviews verschijnen in het maandblad ZIN, onder de titel: 'was getekend'.

***

- 2000 -
In 2000 schrijft Kees zijn eerste solo-theaterprogramma bij elkaar, Donder & Liefde II, bestaande uit liedjes, verhalen en gedichten. In 2004 volgt een tweede: "En hij wou niet eens naar zee!!. Beide producties laten het publiek verdeeld achter: een deel is vol afkeuring, onbegrip, of gewoon verward, anderen zijn ontroerd, enthousiast of verwonderd.

***In 2000 benadert het IT-bedrijf Link-It Kees of het mogelijk is 'kunstzinnig' te dineren in de werfkelder. Dit resulteert in een door vele gezelschappen bezocht idee: "Keldergangen"", gebaseerd op de driehoek: culinair genot, poëzie en liederen, met traiteur Jeroen van Nijnatten en dichter Ingmar Heyzte . Later voegt zich Topkok Edwin - 'Sot l'y laisse' - Severijn bij dit concept.

***

- 1997 -In 1997 worden er op initiatief van professor Flip de Kam opnames van piano-improvisaties van Wennekendonk op CD uitgebracht: Donder en Liefde I, die in 2003 z'n opvolging vindt in een tweede CD die zeer goed ontvangen wordt: POETICA.

***

- 1994 -Vanaf 1994 huurt Kees een woon- en werkatelier aan de Oudegracht in Utrecht: een 14e eeuwse werfkelder. Hij krijgt daar de gelegenheid kunstsalons te organiseren: Pindaconcerten. In deze salons krijgt ieder die wil een kwartier om te laten zien en of horen wat hem of haar bezighoudt. Een Pindaconcert bestaat voor een groot deel uit poëzie en muziek, maar ook andere disciplines komen regelmatig aan bod.

***

- 1993 -Ondertussen is hij erachter gekomen dat het met musiceren weliswaar goed gaat, maar dat hij het tekenen erg mist. Zijn muzikale activiteiten blijven onverminderd, maar daar wordt weer voorzichtig het tekenen aan toegevoegd. Zo komt hij o.a. op het idee, na het zien van eenweerzinwekkende foto met Hans Liberg, Karel van de Graaff en hemzelf, om een bril voor zichzelf te ontwerpen. Jules Deelder ziet de bril en bestelt er één van 'waaibomenhout'. Uiteindelijk koopt Deelder er vijf, dit komt in de krant, en sindsdien ontwerpt en maakt Wennekendonk brilmonturen in opdracht, wat voor hem in een natuurlijk verlengde van het portretteren ligt.

***

- 1987 -Op zijn dertigste vertrekt Wennekendonk naar Utrecht om meer voor tv te gaan schrijven en solo te gaan spelen. Via optredens in o.a. Sociëteit 'De Burcht' in Leiden verschijnt Kees drie seizoenen wekelijks als huispianist in het t.v.-programma "Karel".

***

- 1977 - 1987 -


Op zijn twintigste kiest hij, ondanks zijn liefde voor het tekenen, en omdat je in het leven toch een keuze moet maken, voor honderd procent voor de muziek. In 1981 komt het vinyl album 'Tegenwind' uit, met liedjes van eigen hand. Hij volgt zijn conservatoriumopleiding in Groningen, en is als componist, speler en acteur betrokken bij zo'n 35 theaterproducties. Werkt o.a. met Matthijs Rumke, Henk Scholten, Patrizia Tuerlings, Wilbert Gieske, Martin Oosthoek, Jan Veldman. Hij speelt veel voor zijn plezier piano in Hotel van der Werff op Schiermonnikoog, en leest zich suf aan literatuur over alles wat hij wil weten.

***

- 1957 - 1977 -Kees Wennekendonk (Rotterdam, 1957) is van moeders kant kleinzoon van componist Olivier Koop en zoon van een amateurschilder/tekenaar, Gerard Wennekendonk. In zijn tienerjaren ontwikkelt Kees zich op beide gebieden. Hij tekent talloze portretten en speelt op zijn veertiende piano voor vijfentwintig gulden per avond in de plaatselijke herberg 'Het Regthuys" in Breukelen.