terugHet Portret

De gebakjevragen aan:
K r i s t i e n H e m m e r e c h t s

.


Zaterdagochtend, 9.00u, in het Amsterdamse Marriott Hotel, in een kleine, peperdure kamer. Uitzicht over de zuiderlijke skyline.

Kristien, als jij een gebakje was wat voor soort gebakje was je dan?
Een rijsttaartje, ken je dat, weet je wat dat is?
Volgens mij wel, is het een vlaai of is het echt een taartje?
Bij ons heb je van die kleintjes, maar ook in grotere maten, en dan zit er gewoon een soort van rijstpudding in. Ken je dat rijstpudding? Het is vanillevla gemengd met rijst.
Waarom ben je juist dat?
Omdat ik dat graag eet. Dat is iets heel degelijks en betrouwbaar, heel veel mensen lusten .... dat klopt natuurlijk niet, maar het is niet iets, hoe moet ik dat zeggen, exotisch of exuberant of excessief, het is gewoon een degelijk, voedzaam, vrij - toch ook nog gezond, voor zover dat kan voor gebak.
Gezond.
Weinig avontuurlijk.


Stel dat jij een vaartuig was?
Een vaartuig. Een roeibootje, weet ik het.
Een roeibootje.
Een bootje met roeispanen.
Als je een weersgesteldheid was?
Een weersgesteldheid? Geen idee.
Als je een gebouw zou zijn?
Ken je dat, een pastorie? Maar ik zegt dat eigenlijk ook omdat het een gebouw is waar ik van houd, dus ik zeg niet dat ik dat ben, snap je, dat vind ik gezellige, knusse, ouderwetse gebouwen. Met gebak heb ik ook gewoon gezegd: ik eet graag rijsttaart. Ik denk niet zo over mezelf na.
Maar het is ook een heel belangrijk iets.
Waarschijnlijk wel, maar ik heb absoluut geen idee van of ik nou dit of dat ben. Ik weet dat mensen heel veel verschillende dingen over mij zeggen en dan denk ik dat zal dan wel.
Maar goed als je jezelf zou moeten associeren met een muis of een olifant, als je die keuze moest maken, dan weet je wel waar je dichter bij zit.
Ik in ieder geval niet, olifanten zijn ontzettend goeie, lieve dieren.
Dat zelfde kan van muizen ook worden gezegd.
Van muizen ken ik zulke karaktereigenschappen niet.
Nou, probeer deze eens: als je een weg was?
Ach jeetje moeilijk. Ben ik iets dat kronkelt of iets dat recht op het doel afgaat? Nou ik denk dat ik wel recht op mijn doel afga, zeg maar dat ik een autoweg ben.
Een autoweg.
Het is geen slingerend bergweggetje in ieder geval, rechttoe rechtaan.
Als je jouw geschiedenis bekijkt, is dat niet een rechte weg naar nu. Je hebt ook veel met een omweg gedaan, een hele tijd in Engeland of Ierland gewerkt. Of ben je daar al die tijd wel recht op het doel afgegaan?
Ja goed, ik ben wel iemand die..., ik ben geen aarzelend iemand, als ik iets wil dan doe ik dat wel. Ik hou me weinig bezig met wat ik dan details vind en onbelangrijke zaken. In dat opzicht denk ik: dat is een autoweg.
Als je een sprookjesfiguur was?
Oh jee. Is er geen roodkapje die niet opgegeten wordt?
Als je een bemanningslid op een VOC-schip was?
Ik zou er wel voor zorgen dat ik kapitein word. Zo vreselijk is het op zo'n schip dat je er voor zorgen moet dat je kapitein bent, want als je ergens matroos bent dan krijg je heel slecht eten, heb je rotklussen, dus ...ja. Niet dat ik er alles van weet maar ik heb er wel eens een boek over gelezen.

Als je een schrijf- of tekengerei zou zijn?
Je hebt zo van die, ik heb er nog een bij me, hoe noemen jullie dat een rollerpen of zoiets, die nieuwe, het is geen balpen, het is geen vulpen maar zoiets daartussenin, met wel er zit dan al inkt in en na en tijdje is het op en dan moet je het weggooien. Je kunt er heel fijn zwart mee schrijven.
Mag ik daar een fineliner van maken? Associeer je dat letterlijk met jezelf vanwege het fijne van het schrift, je schrijven, of met je karakter?
Ik weet helemaal niet of dat iets met mijn karakter te maken heeft, ik weet niet zoveel over mijn karakter. Ik weet ervan wat andere mensen over mij zeggen en ze zeggen je bent nogal direct en je bent nogal efficient, dus dat zal wel. Maar ik weet verder niet zoveel over mezelf, ik ben daar niet zo echt mee bezig, snap je?
Ja, ik snap het, maar het verwonderd me. Ik kan me voorstellen dat als je schrijver bent je heel veel, zoniet alles uit jezelf haalt.
Je haalt veel uit jezelf maar het gaat niet noodzakelijk over jezelf.
Maar je raakt die dingen in jezelf wel aan, dan weet je die dingen toch van jezelf, lijkt mij?
Je bent meer bezig met je werk dan met jezelf. Je maakt iets en dat ontstaat natuurlijk uit jezelf, en natuurlijk is daar een zelf voor nodig, maar het is niet een projectie van een zelf in je werk. In tegendeel: ik denk soms dat doordat je in fictie zoveel personages bent, die personages voor de duur van het werk dat zelf innemen. Maar ik ben heel weinig bezig met zelfanalyse, dat is iets wat mij, ik ben zus of ik ben zo dat zijn waarschijnlijk een van die dingen die je opzij laat liggen. Ik heb daar eigenlijk heel weinig een idee van. Ik weet dus wel in de reactie van mensen op hoe ik ben, dat ze zeggen van: 'ja je bent een efficient iemand en je bent een direct iemand', dat soort dingen, en dat er mensen zijn die zich eraan storen en andere mensen vinden dat juist prettig. Maar veel meer weet ik er eigenlijk ook niet over te zeggen.
Ik vind dat een heel belangrijk antwoord eigenlijk.
Ik kan me zelfs niet voorstellen dat andere mensen daar allemaal kunnen op antwoorden. Ik me voorstellen dat als je op zo'n schip komt dan denk ik ja, je komt daar als heel laag in dienst, en dat je misschien het verschrikkelijk vind en bedenkt: goh ik ga toch proberen hoe een betere positie verwerven, maar ja, hoe lukt dat dan? Dan zou je een bemanningslid zijn met de ambitie om een betere positie te verwerven. Maar misschien kom je aan boord als kapitein, en dan voel je je goed als kapitein.
En over gebak dan denk ik ja ik ben niet iemand die veel bezig is met mijn uiterlijk, dus dan zal het wel kloppen dat je niet zo ingewikkeld gebakje bent. Het is toch zo. Je hebt vooral vrouwen die heel veel investeren in make-up en uiterlijk en kappers en kleding en dat soort dingen, en dan ben je een ingewikkeld gebakje, ja. Dus ook onopgesmukt en direct in die zin.
Als jij een onderdeel van het bestek zou zijn?
Een lepel.
Heb je daar een verklaring voor?
Een lepel is waarschijnlijk het meest handige bestek, het meest bruikbare, toch?
Als je een lichtbron zou zijn?
Een spaarlamp.
Als je een auto was?
Ik denk zoiets degelijks, een Volkswagen golf.
Als je een vrucht was?
Een appel.
Als je een boom was?
Er zijn veel bomen. Een Ginko.
Gingko Biloba?
Ik weet niet of dat ook bilobo is.
Dat is toch een Japanse boom die eerst in 7 soorten bestond en bij de laatste ijstijd alleen in Japan overleefde?
Het is een heel oude.
Als je een roofdier was?
Een wolf, dat zijn toch roofdieren he? Hoewel ze een heel zwaar bestaan hebben, wolven.
Als je een muziekinstrument was?
Piano.
Als je een straf was?
Als ik een straf was, ik wil helemaal geen straf zijn.
Als je een land was?
Zwitserland, nee, niet Zwitserland.
Hoge toppen, diepe dalen.
Neutraliteit he. Als ik een land was.. Spanje.
En waarom Spanje dan in plaats van Zwitserland?
Ik associeer Spanje zowel met passie als ook met een stevige kern. Met mensen die wel dingen doen.
Als je een drankje was?
Melk.
Als je een seizoen was?
Dat weet ik niet hoor.
Als je een kleur zou zijn?
Dan zou ik wel heel degelijk blauw zijn.

Kees Wennekendonk ,

Januari 2006terug