De Gouden pinda-serie is een serie bijzondere avonden ter gelegenheid van het bereiken van de mijlpaal van 100 pindaconcerten. Hiervoor wordt in tegenstelling tot de gewone pindaconcerten een entree geheven van 15€, die geheel ten goede komt aan degene die optreedt. Zie onderaan deze pagina.

Recent: Edwin Berg, Ingmar Heytze & Ralph Meulenbroeks, Bertolf en Govert Schilling.
In het verschiet: Jan Veldman, ondergetekende, en hopelijk ook Luka Bloom een keer. Hoop ik. Zegt i.


Jan Veldman / Kees Wennekendonk

Dubbelconcert

8 april 2017

Drie kwartier Kees, drie kwartier Jan, en tot slot wat liedjes samen.


Trailertje: 'Komme Dreutel'


Jan en Kees

In Groningen in de jaren '80 deden Jan en ik vaak dingen met elkaar. Optreden, theater maken. En een beetje drinken, af en toe. Het samensmelten in de muziek ging goed. Dat gaan we weer doen. We doen nu ieder een flinke set, en zingen wat liedjes samen. Jan is heel erg leuk. Je moet komen.


Over Jan


Dit is wat Jan meest recentelijk op het interwebs plaatste: 'Zuipen tegen het terrorisme'.
Het is ondertussen meer dan 10.000 keer bekeken.

 


Het Noord Nederlands Toneel schrijft:

"Jan Veldman is geboren in Doodstil, bij Uithuizen, in de provincie Groningen. Op zijn derde leerde hij Nederlands spreken en zijn vroege hobbies waren strips tekenen, poppenkast spelen, liedjes zingen.

Eind jaren ’70 begonnen de liedjes wat te worden. Strips en poppenkast condenseerden tot scenario en toneel. In de jaren ’80 zong hij zijn liederen in de stad Groningen, in een nét iets ander circuit dan Pé Daalemmer en Rooie Rinus (zie Frank en Peter) en wordt hem gevraagd door de voorganger van het NNT, De Voorziening, een toneelstuk te schrijven. Dat werd ‘Kwaad Grond’, een expressionistisch stuk over een Eilander Mythe. Daarna schreef hij meer teksten voor De Voorziening, maar ook voor Theater te Water, het Zuidelijk Toneel, het RO-theater, Orkater, het Amsterdamse Bos, Jeugdtheater de Citadel, Artemis, Max, Tryater, De Utrechtse Spelen. Scenario’s voor IdtV, de EO, de Vara, RTV Noord (Boven Wotter) en de NCRV (Eilandgasten)

Halverwege de jaren ’90 richt hij, samen met Arno van der Heyden en Rob Elzenga de formatie Trio Kloosterboer op en vanaf 2007 is de cirkel rond, hij wordt ‘Pazzipant’ bij Voorheen de Bende. Het lijkt alsof hij in Groningen woont, maar is in 1991 al verhuisd uit het Noorden en woont sinds 2002 in Naarden."

De liedjes van Jan, en niet in het minst voor de manier waarop hij ze zingt, brengen mij nog altijd in tranen. Van een soort hilarische melancholie, een vrolijk verdrietig plezier. In ieder geval iets om mee te maken, niet te missen.

Reserveren verplicht.
11 maart, atelier In de Vijgeton
Oudegracht 226W Utrecht
Deur open: 20.00u Aanvang 20.29u
Entree 15€ aan de deur.
In de 'Gouden Pinda'-serie meest recent:

28 mei 2016: lezing Govert Schilling: 'Kosmische Raadsels'.

Ingmar Heytze schreef daarover in het AD/UN van 17 juni 2016:

KRATERS

Een paar weken geleden was ik in de werfkelder van vriend Kees Wennekendonk om te luisteren naar een lezing van wetenschapsschrijver en astronoom Govert Schilling. Schilling is een zeldzaam bevlogen mens. Dat helpt als iemand over het heelal vertelt. Het werd een mooie avond.

Het heelal is domweg te groot om er met zo’n klein hoofd als het mijne over na te denken. Ik leef in het besef dat mijn zintuigen maar een fractie van mijn directe omgeving opmerken. Van wat er nog meer op deze planeet gebeurt, krijg ik zo goed als niets mee. Onze wereld is een van de miljarden planeten in de Melkweg, en er zijn ook weer vele miljarden sterrenstelsels zoals de Melkweg, en dat is dan allemaal ook nog in beweging. Als ik niet goed heb gegeten, kan ik daarvan ernstig in de war raken. Het treft me, zoals Lucebert dichtte, ‘…met het besef / een broodkruimel te zijn op de rok van het universum’.

Daarom houd ik van wetenschap en poëzie. Of beter gezegd, ik heb ze allebei nodig. Met gedichten zoals die van Lucebert kun je het onbegrijpelijke omzetten in verwondering. En door middel van wetenschap kun je verwondering vermenigvuldigen met kennis.

Onder leiding van Govert Schilling werd de bomvolle werfkelder een ruimteschip van steen. Terwijl het water van de Oudegracht voorbij kabbelde, volgden binnen de lichtbeelden met modellen van zwarte gaten, supernova’s en zwaartekrachtgolven elkaar in hoog tempo op. Vraag me niet om het na te vertellen. Waar het om gaat is dat de lezing in mijn hoofd blijft doorwerken en uitdijen.

Zo las ik gisteren op de voorpagina van deze krant dat er opnieuw zo’n zwaartekrachtgolf is gemeten. Door de lezing van Govert Schilling heb ik een basaal begrip gekregen van die zwaartekracht golven, en waarom het zo belangrijk is dat we ze tegenwoordig kunnen meten. Als ik het goed verwoord, komt het er op neer dat we er een zintuig bij hebben gekregen om het heelal waar te nemen. Alsof we tot nu toe naar een film zonder geluid hebben zitten kijken, totdat iemand de stereo aanzette. Dat heeft dan weer veel met poëzie te maken.

Lokaal nieuws over het heelal was er ook. Een inslagkrater op de planeet Mars heet sinds deze week Bunnik. Dat is bepaald door de Internationale Astronomische Unie, die volgens de krant ‘over namen in het heelal gaat.’ De krater is ongeveer 29 kilometer in doorsnee. Ik heb het niet gemeten, maar dat lijkt me een stuk groter dan het dynamische Bunnik zelf. Misschien is het wel een inslag die is veroorzaakt door iets dat wél zo groot is als Bunnik. Op Mars bevinden zich trouwens ook kraters die Amsterdam, Edam en Urk heten.

Een flauwe grap is snel gemaakt. Maar ik begrijp het eigenlijk wel, die menselijke wens om het heelal te stofferen met aardse namen. Daardoor lijkt het allemaal toch iets minder onherbergzaam.

Overigens zeilt er ergens in het heelal ook een asteroïde rond die is vernoemd naar Schilling. Voluit: 10986 Govert (4313 T-3).

Ingmar Heytze

 

Wetenschapsjournalist Schilling vertelde onder andere alles wat u wilde weten over de ruimte, het heelal, de kosmos, en niet te vergeten: de zwaartekrachtgolven. Ook met ruimte *pun* voor vragen.

Met een korte kosmische optredens van Ingmar Heytze en ondergetekende.


 

za 11 april 2015 20.00u:
Bertolf!Bertolf is een singer-songwriter die je alleen al voor zijn briljante gitaarspel zou willen gaan zien. (Ingmar Heytze: "Ik kom!") Zijn liedjes spreken voor zich. Van zijn een van zijn mooiste liedjes, 'Mary', kun je een youtube-filmpje hieronder bekijken.
In 2012 mocht ik de cover van zijn album 'Bertolf' tekenen. Ik vind het geweldig dat hij hier komt spelen.

"Ik werd eerder wel vaker gevraagd om te spelen in huiskamers, en dat leek me doodeng, maar nu ik er inmiddels een paar heb gedaan, heb ik gemerkt dat ik het juist erg leuk vind om te doen! De intimiteit van een huiskamer, een aandachtig luisterend publiek, en een volledig akoestische, onversterkte setting met alleen een akoestische gitaar en zang leveren altijd mooie avonden op. "

www.bertolf.nlDeur open: 20.00u koffie en thee
Aanvang: 20.30u
Entree €15,-.
uitsluitend bij reservering via mail@keeswennekendonk.nl
Reserveer tijdig, slechts 45 plaatsen!

 

 

Bertolf: 'Mary'

Bertolf & band op het dak van Pauw & Witteman met 'Don't let me Down'.


Gouden Pindaconcerten

Ergens in het magische pindajaar 2015 zal het 100ste pindaconcert plaatsvinden. Ter gelegenheid daarvan zal ik een aantal bijzondere concerten organiseren, geheten: de Gouden Pinda. Op zo'n concertavond is er slechts 1 hoofdact, met 1 pauze.
Komende februari spelen Ingmar Heytze & Ralph Rousseau Meulenbroeks een avondvullend programma. In april volgt de Zwolse singer-songwriter Bertolf. Ook Jan Veldman, en als het even meezit een beetje later ook de Ierse singer-songwriter Luka Bloom zullen in deze serie komen optreden. In het vat zit ook een lezing over het heelal door astronoom Govert Schilling. Pianist Edwin Berg beet op 28e december 2014 het spits af met het schitterende programma 'Bach & Berg'.
Voor deze concertserie wordt, omdat een artiest die een avondvullend programma brengt dit verdient, een entree van €15,-. geheven. De opbrengsten gaan naar de artiest.

Pindaconcerten / aanmelden

De reguliere Pindaconcerten zijn maandelijkse kunstensalons (een soort multidisciplinaire huiskamerconcerten) met de hoogste laagdrempeligheidsfactor van Utrecht. Sinds 1995 georganiseerd door ondergetekende Kees Wennekendonk.
Tot acht items van maximaal een kwartier uit velerlei diciplines. Van muziek tot multimediaperformances, van poëzie tot psychiatrie. Een pindaconcert is niet een clubje of groepje. Iedereen kan zich aanmelden als publiek of voor een optreden. Onder het motto: waar zijn wij mee bezig?!! Wel houd ik me het recht voor een aanmelding af te wijzen, of voor een volgend PC voor te stellen.

Aanmeldingen acts en publiek via mail@keeswennekendonk.nl -
NB: Pindaconcerten zijn door het geringe aantal plaatsen (45) vrijwel altijd volgeboekt.
Mocht je je ingeschreven hebben, maar door wat dan ook verhinderd te zijn, stel ik het zeer op prijs als je dit meldt, zodat mensen die op de wachtlijst staan van jouw plaats kunnen genieten. Hartelijk dank.

Adres: Oudegracht aan de werf 226. Vanaf de Hamburgerstraat voor de brug links de trap af, 3e kelder links.