In de serie Gouden Pinda, tgv 100 pindaconcerten:

 

Jan Veldman / Kees Wennekendonk

Dubbelconcert 8 april!

 

Avondvullend. Drie kwartier Kees, drie kwartier Jan, en tot slot wat mooie liedjes samen.
Reserveren verplicht.
8 april, atelier In de Vijgeton
Oudegracht 226W Utrecht
Deur open: 20.00u Aanvang 20.29u
Entree 15€ aan de deur.

De liedjes die jan en ik samen speelden aan het einde van het concert.
Oom Koos, Komme Dreutel, Als je wakkerblijft, en Alles Moar.

Jan en Kees

In Groningen in de jaren '80 deden Jan en ik vaak dingen met elkaar. Optreden, theater maken. En een beetje drinken, af en toe. Het samensmelten in de muziek ging ijzingwekkend goed. Dat gaan we weer doen. We doen nu ieder een flinke set, en zingen tot slot wat liedjes samen. Jan is heel erg leuk. Je moet komen.

Cafe Chantant de Plu's Groningen, ongeveer 1981.


Over Jan


Dit is wat Jan meest recentelijk op het interwebs plaatste: 'Zuipen tegen het terrorisme'.
Het is ondertussen meer dan 10.000 keer bekeken.

 

'De leste ronde'


Het Noord Nederlands Toneel schrijft

"Jan Veldman is geboren in Doodstil, bij Uithuizen, in de provincie Groningen. Op zijn derde leerde hij Nederlands spreken en zijn vroege hobbies waren strips tekenen, poppenkast spelen, liedjes zingen.

Eind jaren ’70 begonnen de liedjes wat te worden. Strips en poppenkast condenseerden tot scenario en toneel. In de jaren ’80 zong hij zijn liederen in de stad Groningen, in een nét iets ander circuit dan Pé Daalemmer en Rooie Rinus (zie Frank en Peter) en wordt hem gevraagd door de voorganger van het NNT, De Voorziening, een toneelstuk te schrijven. Dat werd ‘Kwaad Grond’, een expressionistisch stuk over een Eilander Mythe. Daarna schreef hij meer teksten voor De Voorziening, maar ook voor Theater te Water, het Zuidelijk Toneel, het RO-theater, Orkater, het Amsterdamse Bos, Jeugdtheater de Citadel, Artemis, Max, Tryater, De Utrechtse Spelen. Scenario’s voor IdtV, de EO, de Vara, RTV Noord (Boven Wotter) en de NCRV (Eilandgasten)

Halverwege de jaren ’90 richt hij, samen met Arno van der Heyden en Rob Elzenga de formatie Trio Kloosterboer op en vanaf 2007 is de cirkel rond, hij wordt ‘Pazzipant’ bij Voorheen de Bende. Het lijkt alsof hij in Groningen woont, maar is in 1991 al verhuisd uit het Noorden en woont sinds 2002 in Naarden."

De liedjes van Jan, en niet in het minst voor de manier waarop hij ze zingt, brengen mij nog altijd in tranen. Van een soort hilarische melancholie, een vrolijk verdrietig plezier. In ieder geval iets om mee te maken, niet te missen.


 

 

Een gewoon pindaconcert is...:

..een bijna maandelijkse kunstensalon (een soort multidisciplinaire huiskamerconcerten) met de hoogste laagdrempeligheidsfactor van Utrecht. Sinds 1995 georganiseerd door ondergetekende Kees Wennekendonk.
Tot acht items van maximaal een kwartier uit velerlei diciplines. Van muziek tot multimediaperformances, van poëzie tot psychiatrie. Een pindaconcert is niet een clubje of groepje. Iedereen kan zich aanmelden als publiek of voor een optreden. Onder het motto: waar zijn wij mee bezig?!! Wel houd ik me het recht voor een aanmelding af te wijzen, of voor een volgend PC voor te stellen.

 

Fotocredits

De foto's in de slider zijn van onder andere Edwin Dillen (Rosa), Merlijn Doomernik (Ralph), Keke Keukelaar (Vincent) en ondergetekende.